Terugblik bijeenkomst rondom ontwikkelingen van het ecosysteem van nucleaire geneeskunde

Nieuws

Terugblik bijeenkomst rondom ontwikkelingen van het ecosysteem van nucleaire geneeskunde

Om onderzoek en ontwikkeling op het gebied van nucleaire geneeskunde te bevorderen, riep FAST het veld bijeen door dit evenement te organiseren op vrijdag 28 juni 2024. Het doel van de bijeenkomst was om betrokken partijen te informeren, samenwerking te versnellen, resultaten uit te wisselen en het ecosysteem te versterken. Om alle relevante stakeholders te betrekken, organiseerde FAST de bijeenkomst in samenwerking met het Ministerie van VWS, de initiatiefnemers van DECISIVE en de initiatiefnemers van FORESIGHT.

Het evenement bood een diepgaande verkenning van de meest recente ontwikkelingen in het Nederlandse nucleaire geneeskunde ecosysteem. Ongeveer 100 experts woonden het evenement bij en vertegenwoordigden een diverse mix uit het veld: de academische wereld, de private sector en een combinatie van regelgevers en beleidsmakers. De dag begon met een plenaire sessie, gemodereerd door Mark Wijsman. Na een kort welkomstwoord lieten Johan Klunder, Bastiaan Privé en Famke Brouwer zien hoe het gebruik van medische isotopen van invloed is op de klinische zorg, de ontwikkeling van medicijnen en hun dagelijkse leven tijdens de fire side chat.

Chiel Scholten deelde vervolgens boeiende inzichten in het Nederlandse innovatie ecosysteem en de aanbevelingen van Technopolis om van dit ecosysteem dé Europese hotspot voor nucleaire geneeskunde te maken. De plenaire sessie werd vervolgd met een presentatie van de Special Envoy Medical Isotopes van het Ministerie van Volksgezondheid, Wim Oyen, over zijn opdracht en de roadmap die hij samen met de stakeholders van het ecosysteem voorbereidt.

Bart Cornelissen, mede-initiatiefnemer van DECISIVE, gaf een overzicht van dit initiatief en hoe het consortium een ongekend nucleair geneeskundig ecosysteem wil creëren om Nederland wereldleider te maken op het gebied van nucleaire geneeskundige diagnostiek en therapeutica. Guus van Dongen, mede-initiatiefnemer van FORESIGHT, legde uit dat moleculaire beeldvorming met hoge precisie een krachtige enabling technologie is voor efficiënte medicijnontwikkeling en betere behandelbeslissingen en hoe het FORESIGHT consortium de kansen wil benutten die de technologie biedt.

Vervolgens namen de deelnemers deel aan matchmaking-sessies gericht op drie specifieke thema’s: i) faciliterende technologie in geneesmiddelenontwikkeling, ii) gebruik van diagnostica (en patiëntstratificatie), en iii) therapie. Moderatoren faciliteerden deze sessies met als doel deelnemers met vergelijkbare interesses met elkaar in contact te brengen en potentiële samenwerkingen te stimuleren. De dag werd vervolgd met vier breakout-sessies. Deze sessies waren onderverdeeld in de volgende thema’s:
i) Nucleaire Geneeskunde – Wat zit er voor u in?
ii) Menselijk kapitaal – Hoe blijven we voldoen aan de vraag naar gespecialiseerd personeel?
iii) Innovatie en valorisatie verbeteren – Wat moet een centrum voor innovatie en valorisatie doen? en
iv) Implementatie in de kliniek – Alles wat je moet weten over registratie, vergoeding en toegang.

Elke sessie werd deskundig geleid door ervaren moderatoren (Mark Wijsman, Mark Rijpkema, Alexander Turkin en Marlous Kooijman), wat bijdroeg aan diepgaande discussies over het onderwerp en de mogelijkheid bood om in contact te komen met experts.

De dag werd afgesloten met een plenaire sessie waarin de nuttige boodschappen van de break-outsessies werden gedeeld. Reflecties op de dag, de urgentie van het onderwerp en de belangrijkste aanknopingspunten werden besproken. Daarnaast werd er nagedacht over de toekomst van nucleaire geneeskunde en de rol die FAST kan spelen. Met een gedeeld engagement om de aanbevelingen op te volgen om het innovatie ecosysteem van nucleaire geneeskunde te versterken en de Europese hotspot voor nucleaire geneeskunde te worden, werden de deelnemers aangemoedigd om actief bij te dragen. We zijn dankbaar voor uw toewijding. Alleen samen kunnen we een grote impact hebben op de toekomst van de nucleaire geneeskunde.

Marlous Kooijman

Adviseur
Heb je een vraag over FAST? Stuur een e-mail naar info@fast.nl