Van juli 2025 tot en met september 2025 organiseren ZonMw en FAST een piloteditie van de Drug Repurposing Venture Challenge.

Tijdens deze Venture Challenge worden onderzoekers begeleid bij het opzetten van een venture plan. Hierbij wordt een wetenschappelijke doorbraak op het gebied van drug repurposing omgezet in een solide ondernemingsplan om het medicijn op de markt en/of bij de patiënt te brengen.

De Venture Challenge is een programma van ongeveer 3 maanden om uw drug repurposing idee – een baanbrekend onderzoeksresultaat – te ontwikkelen tot een solide ondernemingsplan. Doe mee en leer hoe u een waardepropositie bouwt, belangrijke risico’s en aannames identificeert, een validatie- en de-riskingstrategie ontwikkelt, een ondernemingsplan schrijft en presenteert en in contact komt met Life Sciences-experts, investeerders en ervaren ondernemers. De winnaar van de Drug Repurpsing Venture Challenge ontvangt € 20.000 euro.

Van idee naar patiënt
Drug repurposing heeft de belofte van snellere en betaalbare therapieontwikkeling, onder andere voor (zeldzame) ziekten waar nog geen behandelingen voor zijn. Drug repurposing vindt nu veelal plaats in de academie en komt meestal in de vorm van off-label voorschrijven bij de patiënt terecht. Het opzetten van een commerciële strategie rondom een repurposing project kan zorgen voor een betere (on-label) route naar de patiënt.

Om die belofte waar te maken, moeten nieuwe indicaties bij voorkeur wel geregistreerd worden voor deze nieuwe indicatie (on-label komen). Dit gebeurt echter nog te weinig, vaak door gebrek aan ervaring en kennis van wetenschappers. Daarnaast is het noodzakelijk dat het medicijn een prijs krijgt die alle betrokkenen voldoende rendement geeft op investeringen, maar niet persé excessieve winsten veroorzaakt waardoor zorgkosten omhoog gedreven worden en mogelijk de toegang tot het product voor patiënten afneemt.

Met deze Venture Challenge willen ZonMw (Goed Gebruik Geneesmiddelen) en FAST in de praktijk aantonen dat drug repurposing de belofte van ‘sneller, betaalbaarder en beschikbaar voor de patiënt’ kan waarmaken op een maatschappelijk verantwoorde manier. Dit gebeurt door te ondernemen op basis van de principes van maatschappelijk verantwoord licentiëren.

Goede begeleiding door ervaringsdeskundigen is daarbij essentieel. De Drug Repurposing Venture Challenge voorziet in deze behoefte.

Hoe werkt het?
Tijdens een programma van ongeveer 3 maanden worden de teams begeleid bij het opzetten van een venture plan, waarbij een wetenschappelijke doorbraak op het gebied van drug repurposing wordt omgezet in een solide business casus die ook aantrekkelijk is voor investeerders. Met investeringskapitaal kan het medicijn geregistreerd worden, waarmee het on-label beschikbaar wordt voor patiënten. Een significant deel van het kapitaal zal worden gebruikt om de effectiviteit van het geneesmiddel in de repurposed indicatie aan te tonen. Dit is van essentieel belang voor patiënten met een progressieve ziekte daar het nemen van geneesmiddelen met een niet bewezen effectiviteit een grote ‘opportunity cost’ met zich mee kan brengen.

De Venture Challenge bestaat uit twee 3-daagse bootcamps en daartussen coachingsessies en een finaledag. Lees hier meer over de planning.

Voor wie?
De Drug Repurposing Venture Challenge is bedoeld voor onderzoekers en/of beginnende ondernemers in de Life Sciences. Het programma richt zich specifiek op ‘repurposing’ van farmaceutische producten. Het gaat hier om bestaande medicijnen die worden onderzocht op effectiviteit voor een veelbelovende nieuwe indicatie waarvoor het middel (nog) niet is geregistreerd.

De Drug Repurposing Venture Challenge is een initiatief van: