Podcast: ‘Hoe innovatie en betaalbaarheid hand in hand gaan’ | Drug repurposing #3 Een gezond verdienmodel in zicht
Podcast: ‘Hoe innovatie en betaalbaarheid hand in hand gaan’ | Drug repurposing #3 Een gezond verdienmodel in zicht
Hoe innovatie en betaalbaarheid hand in hand gaan? In de vierdelige podcastserie lichten we de drug repurposing route uit. In de eerste aflevering: ‘De potentie van drug repurposing‘ gingen onze gasten in op de potentie van drug repurposing.
Moderne technologie maakt snelle screening op mogelijke nieuwe toepassingen mogelijk maar tegelijkertijd blijkt dat deze route naar de patiënt toe nog vele knelpunten bevat. Een gezond verdienmodel is vaak afwezig en beperkte regulatoire mogelijkheden belemmeren nog te vaak de route van initiële vondst naar consistente beschikbaarheid voor patiënten. De beperkte succesvolle voorbeelden van drug repurposing laten zowel het enorme onbenutte potentieel als het ontbreken van een reguliere ontwikkelingsroute zien.
In deze aflevering gaan we in hoe er een duurzame business case gecreëerd kan worden. Een gezond verdienmodel is namelijk vaak afwezig bij drug repurposing en beperkte regulatoire mogelijkheden belemmeren nog te vaak de route van initiële vondst naar consistente beschikbaarheid voor patiënten. Onze gasten zijn Huib Kooijman van Finitor Consultancy, Hans Waals directeur van Tiofarma B.V. en Saco de Visser wetenschappelijk directeur van FAST. Zij lichten toe hoe een gezonde business case eruit zou moeten zien voor Nederland.
De laatste aflevering uit deze serie staat eind december voor je klaar. Dan wordt de schatkist geopend en gaan we in op een aantal drug repurposing cases.
Beluister de podcast
Meer lezen over drug repurposing
- FAST paper: Drug repurposing als snelle route naar betaalbare nieuwe behandelingen
- IRDiRC Drug Repurposing Guidebook: making better use of existing drugs to tackle rare diseases
- What is drug repurposing? (repo4eu)
- repo4eu
- Sympatic
- Fragment: Gouwe ouwe medicijnen
- remedi4all
- IRDiRC Drug Repurposing Guidebook
- CBG Wetenschappelijk en regulatoir advies