Nieuwe leerlijn verstevigt patiëntenparticipatie bij medicijnontwikkeling
Nieuwe leerlijn verstevigt patiëntenparticipatie bij medicijnontwikkeling
Ben je patiëntenvertegenwoordiger en heb je interesse in geneesmiddelenontwikkeling? En wil je je met de juiste kennis ontwikkelen tot gesprekspartner in dit traject, zodat de rol van de patiënt verstevigt? Dan is het voor jou bijzonder interessant om de nieuwe online leerlijn ‘Van molecuul naar medicijn’ van INVOLV te volgen. In opdracht van FAST ontwikkelde INVOLV deze online module, als stimulans voor patiëntenvertegenwoordiging bij de ontwikkeling van nieuwe therapieën.
De reis van het medicijn
INVOLV (voorheen PGO support) neemt je mee in de reis die een medicijn aflegt voordat het op de markt beschikbaar komt. De leerlijn bestaat uit 4 online modules die je zelfstandig, in je eigen tempo doorloopt. Ze behandelen op hoofdlijnen de ontdekking en vroege ontwikkeling van het medicijn, klinisch onderzoek, registratie en vergoeding & toegankelijkheid.
Door de opbouw in losse modules, kun je ook kiezen om te focussen op een van deze onderdelen zonder de gehele leerlijn te moeten doorlopen. Dat kan handig zijn als je een deel van de lesstof al beheerst.
De kennis die je opdoet is een mooi opstapje naar bijvoorbeeld:
- het inrichten van een werkgroep geneesmiddelen in jouw patiëntenorganisatie;
- het vergroten van het kennisniveau over (patiëntenparticipatie bij) geneesmiddelenontwikkeling binnen jouw organisatie;
- het volgen van de EUPATI Nederland-opleiding, die deze kennis over geneesmiddelenontwikkeling verder verdiept en verbreedt.
En ben je EUPATI fellow en zoek je naar een toegankelijke manier om je collega-patiëntenvertegenwoordigers kennis te laten maken met geneesmiddelenontwikkeling? Wijs hen dan vooral op deze leerlijn!
Leerlijn versus EUPATI Nederland
Zoals je mogelijk weet, biedt INVOLV in Nederland ook de EUPATI-opleiding aan. Daarmee leiden we telkens in 14 maanden tijd, maximaal 18 patiëntenvertegenwoordigers op tot volwaardig gesprekspartner bij geneesmiddelenontwikkeling.
Maar er zijn meer deskundige vertegenwoordigers van het patiëntenperspectief bij medicijnontwikkeling nodig dan de EUPATI NL-opleiding kan leveren. Met de leerlijn ‘Van molecuul naar medicijn’ geven we meer patiëntenvertegenwoordigers toegang tot kennis over geneesmiddelenontwikkeling en het vertegenwoordigen van de patiënt in dit traject.
Een ander verschil tussen de twee is dat EUPATI NL meer tijd en energie vraagt omdat het de materie veel gedetailleerder behandelt. De leerlijn neemt in de lesstof ook de patiënt als uitgangspunt, maar biedt de informatie iets meer op hoofdlijnen aan. De EUPATI NL-opleiding kan uiteraard wel een mooie vervolgstap zijn om je opgedane kennis uit de leerlijn verder uit te bouwen.