Nieuw: podcastserie nucleaire geneeskunde
Nieuw: podcastserie nucleaire geneeskunde
De impact die we willen realiseren vanuit FAST is het sneller en slimmer ontwikkelen, produceren en beschikbaar stellen van nieuwe therapieën voor patiënten op een wijze die toekomstgericht, duurzaam en betaalbaar is. In de podcast van FAST verdiepen we ons in onderwerpen waarvan FAST ziet dat we als Nederland kunnen excelleren. In deze nieuwe driedelige serie gaan we in op nucleaire geneeskunde.
De nucleaire geneeskunde heeft de afgelopen jaren veel nieuwe ontwikkelingen gekend die het vakgebied hebben veranderd. Traditioneel hield de nucleaire geneeskunde zich vooral bezig met diagnostiek. Ontwikkelingen op het gebied van nieuwe radiofarmaceutica hebben geleid tot een verschuiving naar therapie. Deskundigen verwachten dat het gebruik van radiofarmaca de komende jaren zal toenemen en dat de nucleaire geneeskunde, naast het gebruik ervan in de diagnostiek, meer betrokken zal worden bij de therapie en therapieontwikkeling, onder andere voor behandeling van kanker. Deze ontwikkelingen bieden een goede basis om van Nederland een hotspot voor nucleaire geneeskunde in Europa te maken. Om de volledige voordelen voor Nederland en de Nederlandse patiënten te kunnen benutten, is het belangrijk dat deze initiatieven worden ingebed in een breder, nationaal innovatie-ecosysteem voor de nucleaire geneeskunde.
Nucleaire geneeskunde in de dagelijkse praktijk
In de eerste aflevering van deze serie gaan we in op de vele toepassingen van nucleaire geneeskunde in de dagelijkse praktijk. Wat zijn die toepassingen en hoe maken deze toepassingen impact in het dagelijkse leven van patiënten, artsen en andere gebruikers van de technologie? Welke toepassingen zijn op dit moment in ontwikkeling en wat is er voor nodig om deze toepassingen te gaan gebruiken?
Met Johan Klunder (ervaringsdeskundige), Andor Glaudemans, Professor in nucleaire geneeskunde bij UMC Groningen en voorzitter NVNG en Tessa Aminetzah van Tracer CRO gaan we in op deze vragen. Luister nu deze aflevering!
Nucleaire geneeskunde volop benutten
Wat zijn de sterke punten van het innovatie-ecosysteem voor nucleaire geneeskunde? Zijn dat de hoogwaardige – en in sommige opzichten zelfs unieke – faciliteiten, de internationale verbondenheid en reputatie of de kwaliteit van het uitgevoerde onderzoek? Hoewel het Nederlandse onderzoek in de nucleaire geneeskunde sterk is, is de valorisatie van dit onderzoek en de vertaling naar verdere fasen van klinische studies laag. Met Chiel Scholten van Technopolis Group gaan we in op hun analyse van het veld. Samen met Kwartiermaker medische isotopen van het ministerie van VWS, Wim Oyen en Mart-Jan Blauwhof van de Branchevereniging nucleaire geneeskunde, gaan we in deze tweede aflevering in op hoe we deze knelpunten overkomen om de potentie ten volle te benutten.
Nederland als toekomstige hotspot voor nucleaire geneeskunde
In de vorige afleveringen zijn we ingegaan op de kansen (en uitdagingen). In deze laatste aflevering bespreken we welke initiatieven zijn er om deze kansen te verzilveren. Bart Cornelissen Associate professor aan UMG Groningen, vertelt over het DECISIVE–initiatief. Momenteel heeft Nederland internationaal een sterke positie in de productie van medische radio-isotopen met de bestaande HFR-reactor van NRG. De HFR nadert echter het einde van zijn levensduur. In 2023 besloot de Nederlandse overheid daarom te investeren in PALLAS, een nieuwe onderzoeksreactor voor de productie van medische radio-isotopen, Karlijn van den Schilden van NRG vertelt over deze ontwikkeling. Deze ontwikkelingen bieden een goede basis om van Nederland een hotspot voor nucleaire geneeskunde in Europa te maken, Marlous Kooijman van FAST vertelt over de samenwerkingsmogelijkheden en de stimulans die aan dit veld gegeven wordt.