Podcast: ‘Hoe innovatie en betaalbaarheid hand in hand gaan’ | Drug repurposing # De schatkist geopend, drie cases

Nieuws

Podcast: ‘Hoe innovatie en betaalbaarheid hand in hand gaan’ | Drug repurposing # De schatkist geopend, drie cases

Hoe innovatie en betaalbaarheid hand in hand gaan? In de vierdelige podcastserie lichten we de drug repurposing route uit. In de eerste aflevering: ‘De potentie van drug repurposing‘ gingen onze gasten in op de potentie van drug repurposing.

Moderne technologie maakt snelle screening op mogelijke nieuwe toepassingen mogelijk maar tegelijkertijd blijkt dat deze route naar de patiënt toe nog vele knelpunten bevat. Een gezond verdienmodel is vaak afwezig en beperkte regulatoire mogelijkheden belemmeren nog te vaak de route van initiële vondst naar consistente beschikbaarheid voor patiënten. De beperkte succesvolle voorbeelden van drug repurposing laten zowel het enorme onbenutte potentieel als het ontbreken van een reguliere ontwikkelingsroute zien.

In deze aflevering openen we de drug repurposing schatkist! Drie gasten lichten hun drug repurposing case toe en vertellen over de kansen en knelpunten die zij op hun pad kwamen. Astrid Schut, directeur van Vereniging WCN (Werkgroep Cardiologische centra Nederland) vertelt meer over de Colchicine case. Colchicine is een generiek jichtmiddel dat ook nog iets anders doet: bij patiënten met een hartinfarct verlaagt het de kans op een volgend infarct met meer dan dertig procent. Frans-Joseph Sinjorgo kreeg het na jaren ‘boksen’ voor elkaar om een oud medicijn voor leukemiepatiënten (6TG) ook te gebruiken voor mensen met chronische darmziekten als de ziekte van Crohn. Lanvis of 6TG, dat is een stof die vroeger (1950) bij kinderen gebruikt werd die leukemie hadden. Vincent van der Wel is verbonden aan het platform Medicijn voor de Maatschappij als Business Developer. In deze rol ondersteunt hij artsen en onderzoekers bij het verder ontwikkelen van nieuwe therapieën uit de academie richting de patiënt. Daarnaast geeft Vincent leiding vanuit zijn eigen bedrijf Orfenix aan twee ‘coalities’ van artsen, onderzoekers, patiëntvertegenwoordigers, farmaceutische bedrijven en (sociale) investeerders die werken aan het ontwikkelen van nieuwe therapieën. In deze aflevering vertelt Vincent over zijn ervaringen in de Etidronaat case.