NAM Navigator homepage

De NAM Navigator: kennisbank over proefdiervrije modellen

Nieuws

De NAM Navigator: kennisbank over proefdiervrije modellen

ZonMw heeft de NAM Navigator ontwikkeld, een innovatieve kennisbank die onderzoekers helpt bij het navigeren naar en door waardevolle informatie over de ontwikkeling, standaardisatie, validatie en acceptatie van New Approach Methodologies (NAM). De NAM Navigator is een online gids die specifieke informatie bedoeld om het gebruik van proefdiervrije innovaties te vergroten.

Wat is de grote uitdaging bij toepassing van NAMs?
Het wordt steeds duidelijker dat dierproeven moeilijk te vertalen zijn naar de gezondheid en ziekte van de mens. Complexe in vitro modellen, zoals organoïden en organ-on-chips, kunnen mogelijk betere resultaten opleveren, omdat ze zijn gebaseerd op menselijke cellen. Dergelijke complexe modellen, ook wel NAMs genoemd, zullen naar verwachting dierproeven gaan vervangen voor de veiligheidsbeoordeling van chemische stoffen en het testen van de werkzaamheid van farmaceutische producten.

In de afgelopen jaren zijn er veel NAMs ontwikkeld, maar het grootschalige gebruik ervan door de industrie blijft achter. Dit komt doordat de brede toepassing van een nieuwe methode meer vereist dan alleen de ontwikkeling en publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Het vereist ook standaardisatie en validatie van de NAM, waarbij de robuustheid en reproduceerbaarheid van het onderliggende protocol worden getest. Vervolgens moet een NAM worden geaccepteerd door regelgevende instanties voordat deze kan worden opgenomen in het juiste regelgevende kader. Pas daarna kan het door bedrijven worden gebruikt om de veiligheid en werkzaamheid van stoffen te testen.

Hoe helpt de NAM Navigator?
Het hele proces van standaardisatie en validatie is complex; er is al veel waardevolle informatie beschikbaar, maar deze is vaak verspreid over het web, bewaard of gepubliceerd door verschillende organisaties en individuen. Wat ontbreekt is een centrale opslagplaats waar alle benodigde informatie wordt verzameld. De NAM Navigator is hiervoor ontwikkeld: het doel is om informatie over de validatie van NAMs voor wettelijke kaders en regelgevende richtlijnen op één plek voor iedereen gemakkelijk toegankelijk te maken.

Bezoek de NAM Navigator

Voor wie is de NAM Navigator ontwikkeld?
De NAM Navigator is ontwikkeld voor onderzoekers die een NAM willen ontwikkelen en op zoek zijn naar informatie over hoe dit aan te pakken. Het is ook een waardevolle site voor onderzoekers (uit de academische wereld of het bedrijfsleven) die al een NAM hebben ontwikkeld en willen weten wat ze moeten doen om deze te valideren en verder te brengen in de richting van wettelijke acceptatie. De NAM Navigator is gemakkelijk te gebruiken, zodat ook anderen met weinig voorkennis over validatie en de bijbehorende processen relevante informatie kunnen vinden. De portal bevat links naar belangrijke richtlijnen en artikelen voor elke fase van het proces: van onderzoek & ontwikkeling, naar standaardisatie, validatie en uiteindelijk tot acceptatie. Ervaringen van andere wetenschappers in het validatieproces zijn te vinden in de sectie ‘In de praktijk’. Relevant nieuws en evenementen worden ook gedeeld in de NAM Navigator, net als informatie van verschillende organisaties die betrokken zijn bij het validatieproces.

De NAM Navigator optimaliseren en up-to-date houden
De NAM Navigator is ontwikkeld en geoptimaliseerd met de waardevolle input van vele experts en in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Dankzij vele waardevolle bijdragen kunnen we nu gratis informatie over het validatieproces van NAMs aanbieden aan een breed publiek. We realiseren ons echter ook dat de informatie in de NAM Navigator nooit volledig is. Daarom blijven we feedback van experts verwelkomen, zodat we deze kennisbank kunnen verbeteren en up-to-date kunnen houden. We hopen dat de NAM Navigator de overgang naar proefdiervrije innovaties kan versnellen en daarmee het aantal dierproeven op termijn kan verminderen.